УЕЛНЕС ЦЕНТЪР

АРОМА-БИЛКОВА САУНА

Арома сауната е разновидност на финландската сауна, но с по-ниска температура. Използват се билки, треви и иглолистни клонки.

При употребата на билковата сауна се прави естествена инхалация на сухи билки – лайка, мащерка, мента, жълт кантарион и други. Билките се поставят в специално монтирана купа над печката, която позволява да се нагреят достатъчно, така че да се образува пара, която се вдишва и има директно влияние върху носоглътката и порите на лицето.

Освен за повишаване на имунната система, билковата сауна има изключиетлно ползотворен ефект, като укрепваща процедура при възстановяване след различни болестни състояния на организма.

Времето, прекарвано в арома сауната, обикновенно е около 15 минути, но поради по-ниската температура от Финландската сауна, престоят може да бъде удължен до 20-25 минути.

Температурата на билковата сауна е между 40°C и 55°C . Относителната влажност на въздуха е 30% – 40%.

Препоръчително е след арома сауната да се извърши охладителна процедура. В арома сауната може да се направят три серии процедури.

Препоръчваме като въвеждаща процедура преди сауна или преди охлаждане да използвате Тепидариума, това е помещение за релакс между разнообразието от терапии и процедури.

Използвайте хавлиена кърпа, върху която да седнете или легнете на пейката.

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Имайте предвид, че сауната ще изсуши кожата ви – може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

В сауната се влиза бос. Не е редно в сауната да се влиза с чехли.

Ползи от арома сауна

Детоксикация

Арома сауната е ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините в тялото чрез потене, вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.

Облекчаване на болката

Когато температурата на нашето тяло се покачи, нашите кръвоносни съдове се разширяват и циркулацията на кръвта се увеличава. Това усилва естествените оздравителни процеси в нашето тяло, като по този начин успокоява болките в ставите и мускулите ни и ускорява зарастването на натъртвания и порязвания.

Облекчава стреса и повишава настроението

Когато телата ни са изложени на висока температура, те освобождават ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества.

Ценни съвети

Ако искате да извлечете максимума от процедури в сауната, следвайте тези съвети, които са изключително ценни и ще ви помогнат да се справите със задачата.

  • Минете през тоалетната преди процедури.
  • Вземете душ. Преди да започнете, отделете време за бърз душ. Освен че ще премахнете мръсотията от тялото си, това ще ви помогне да отделите повече пот по време на процедурите.
  • Не влизайте в сауната след като сте консумирали храна или алкохол.
  • Преди и след сауната пийте вода, чай или сок.
  • Редуцирайте движенията. По време на престоя си в помещението не правете излишни движения. Просто се отпуснете.
  • След излизане от сауната вземете хладен или студен душ. По този начин вече чистите пори ще се затворят.
  • Може да нанесете хидратиращи кремове след процедурите.
  • Не прекалявайте. Прекарвайте около 10-15 минути в сауната. Препоръчваме да правите по 3 процедури максимум, както и да взимате хладни душове за да намалите температурата на тялото си.

РАЗГЛЕДАЙТЕ

ДРУГИ УЕЛНЕС ЗОНИ